Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor


Måste jag ha licens? Kan jag byta distans eller klass? Hur funkar stafetten? Dessa och många andra frågor hittar du svar på nedan. 

Frågorna är sorterade i bokstavsordning på ämne.

Avbokning - Vad gör jag om jag inte kan starta?
Som arrangör betalar vi inte tillbaka startavgiften om du skulle få förhinder. Med försäkringen Startklar eller Startklar Plus får du tillbaka startavgiften om du inte kan delta pga akut sjukdom eller olycksfall. Läs mer på www.startklar.nu

Betalning - Hur gör jag? Varför syns jag inte i startlistan?
Du betalar med kort efter att du har fyllt i dina personuppgifter i anmälningsformuläret. Din anmälan är komplett och kommer att synas först efter att du har betalt startavgiften. Om du av någon anledning inte kan betala just då är det enklast att anmäla sig igen. Vi plockar då bort din tidigare, obetalade, anmälan. Till anmälningssidan.

Cykel - Vilken typ av cykel är tillåten?
I motionsklass, master och ungdom är alla cyklar med fungerande bromsar tillåtna, t. ex. tempocyklar, racers, hybrider, MTB eller vanliga cyklar. Elcykel och cykel utan frihjul s.k. ”fixie/fixed gear” är inte tillåten. I draftinglopp för junior och senior gäller andra regler, se tävlingsreglementet.

Drafting - Får man ligga på rulle?
I motionsklass, master och ungdomsklasser är det inte tillåtet med rulleåkning, s.k. drafting. Du måste alltså hålla minst 10 meters lucka till framförvarande cyklist så länge du inte ska köra om. I tävlingsklasserna för junior och senior är drafting tillåten. Vad som gäller för varvning i draftinglopp hittar du längre ner.

Försäkring - Är jag försäkrad under tävlingen? Vad händer om jag blir sjuk/skadad och inte kan delta?
Som deltagare är du olycksfallsförsäkrad under tävlingen. Läs mer här.
Som arrangör betalar vi inte tillbaka startavgiften om du skulle få förhinder. Med Startklar eller Startklar Plus får du tillbaka startavgiften om du inte kan delta på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Läs mer på www.startklar.nu

Klassbyte - Om jag är anmäld till olympisk distans, kan jag byta till sprint eller vice versa?
Det går bra att byta klass fram till en månad innan tävlingen mot en administrationsavgift på 100 kr. Ingen återbetalning av ev. mellanskillnad utgår. 

Landslagsdräkt - Får den användas på tävlingen?
Nej, landslagsdräkten får inte användas på svenska tävlingar. Där representerar du din förening. (Landslagsdräkten får du använda på internationella mästerskap och andra internationella tävlingar där den enskilda arrangören ger sitt okej, t. ex. Ironman).

Licens - Måste jag ha licens? Hur gör jag för att delta i tävlingsklass?
Det är endast deltagare i tävlingsklasserna (ungdom/junior/senior/masters) som behöver ha licens. I motionsklass behöver du varken ha licens eller vara ansluten till en förening. Om du inte har licens men ändå vill ställa upp i tävlingsklass kan du köpa en endagslicens på plats för 170 kr. Du måste då också visa upp ett bevis på att du är medlem i en förening ansluten till Svenska Triathlonförbundet.

Namnbyte - Kan jag överlämna min plats till någon annan?
Det går bra att byta namn fram till en månad innan tävlingen mot en administrationsavgift på 100 kr. Det är inte tillåtet att delta i någon annans namn.

Nummerlapp - Behövs den om mitt namn är tryckt på dräkten?
I tävlingsklasserna på Danske Invest Triathon Series samt på SM/RM behöver du inte använda nummerlapp om du har en tävlingsdräkt där ditt efternamn är tryckt med versaler (stora bokstäver) fram och bak, och är det dominerande trycket. Typsnittet ska vara Arial. Är du osäker på om din dräkt är godkänd, kontakta huvuddomare på plats.

Regler - Vad är det för regler som gäller under tävlingen?
Det är Svenska Triathlonförbundets regler som gäller.

Stafett - Hur funkar det?
Ett stafettlag i motionsklass ska bestå av tre (olika) personer. En som simmar, en som cyklar, en som springer. Växlingen sker i växlingsområdet på den plats där ni har lagets cykel. Där för ni över chipet från simmaren till cyklisten och sedan från cyklisten till löparen.

SM-stafetten, som går i Uppsala, har ett annat upplägg. Ett SM-stafettlag ska bestå av fyra (olika) personer, två kvinnor och två män. Varje person gör var sin mini-triathlon i ordningen kvinna-man-kvinna-man.

Startbevis - Jag har inte fått något startbevis?
Vi skickar inte ut några startbevis. Allt du behöver är din legitimation eller annat giltigt personbevis när du hämtar ut nummerlappen.

Start-PM - När skickas det ut?
Start-PM med detaljerad tävlingsinformation läggs ut på hemsidan ca en månad innan tävlingen och mejlas ut till alla anmälda en vecka innan tävlingen.

Starttider - När börjar tävlingen?
Hålltider kommer att publiceras på hemsidan inom kort. 

Tidtagning - hur går det till?
Tidtagning sker med chip som ska fästas på höger eller vänster ankel med medföljande kardborreband. Se till att det sitter ordentligt, inget chip = ingen tid.

Träning - Hur ska jag förbereda mig?
Det finns flera sätt! Här hittar du träningsprogram för både sprint och olympisk distans, framtagna av Joachim Willén som har tävlat i triathlon på OS. Du kan också gå med i en förening på hemmaplan eller ta del av det gigantiska utbudet av träningstips som finns på nätet. 

Tävlingsdagen - Hur går det till?

 • Hämta ut ditt startkuvert (innan tävlingen eller på plats på tävlingsdagen). Ta med din legitimation eller annat giltigt personbevis. 
 • Vi rekommenderar att du anländer till tävlingsområdet minst 90 minuter före utsatt starttid. Det tar ofta längre tid än man tror att parkera, checka in och göra sig i ordning inför loppet.
 • Checka in din cykel i växlingsområdet. Vid incheckningen kontrollerar vi att din hjälm har CE- eller annan säkerhetsmärkning, samt att din cykel är trafiksäker (bromsar). Växlingsområdet är inhägnat och endast tävlande och funktionärer har tillträde dit.
 • Du blir sedan anvisad en plats, beroende på startgrupp, där du hänger cykeln på ett räcke.
 • Bredvid cykeln kan du förvara övrig utrustning som du behöver för tävlingen. Väskor är inte tillåtet. Lägg upp allt och tänk igenom hur du ska genomföra växlingarna. För att undvika att skada andra deltagare är det viktigt att du håller dina saker inom din plats. 
 • Bekanta dig med in/utgångar och hur du hittar din cykel i växlingsområdet. Det är inte tillåtet att märka cykelplatsen med något (t. ex genom att hänga en handduk över). 
 • Ta på dig ev. våtdräkt och ta dig till starten minst 15 minuter innan din starttid. Läs mer om reglerna kring våtdräkt nedan. 
 • Ta på dig tidtagningschipet. Chipet skall fästas på ankeln med medföljande kardborreband. Se till att det sitter ordentligt. Inget chip = ingen tid.
 • När du har klarat av simmomentet springer du in i växlingsområdet till din cykel. 
 • Gör eventuella klädbyten inför cyklingen och ta på dig hjälmen samt nummerlappen. Tänk på att det inte är tillåtet att visa sig naken i växlingsområdet, så om du måste byta underdel så hänvisar vi till ombytestältet i närheten. Det är inte tillåtet att cykla med bar överkropp. 
 • Efter ombytet, spring sedan ut med din cykel. Vid all hantering av cykeln ska hjälmen vara påtagen och knäppt.
 • Efter avklarad cykling kommer du tillbaka till växlingsområdet och hänger upp din cykel på samma plats. Ta av dig hjälmen och byt om till löpningen. Det är inte tillåtet att genomföra löpningen med bar överkropp.
 • Väl kämpat! Se till att dricka och äta något direkt efter målgång.

Utrustning - Vad behöver jag?
Du klarar dig gott med något att simma i, cykelkläder, cykel, hjälm och ett par löparskor. Läs mer om vad vi rekommenderar. Tänk på att det inte är tillåtet att cykla eller springa med bar överkropp. Det är inte heller tillåtet att under tävlingen ha hörlurar, radio, telefon eller liknande med sig. 

Varvning - Blir jag avplockad om jag blir varvad i draftinglopp? (Gäller endast tävlingsklasserna junior och senior.)
Nej, varvade deltagare plockas inte av banan. Men man får inte drafta på varvade deltagare och deltagare som blir varvade får inte drafta på de som varvat. Detta gäller på alla deltävlingar i DITS (undantaget Europacuptävlingen för seniorer i Malmö). 

Våtdräkt - Måste jag ha våtdräkt?
Reglerna gällande våtdräkt följer Svenska Triathlonförbundets reglemente. I korthet betyder det att om vattentemperaturen, vid mätning en timme innan start, är mellan 14 och 22 grader (20 grader för junior och senior) så är det tillåtet, men inte obligatoriskt att använda våtdräkt. Om vattentempen är under 14 grader är det i tävlingsklass obligatoriskt med våtdräkt. I motionsklass ersätts simningen istället med en kortare löpning. Vid över 22 grader (20 grader för junior/senior-klasserna) är våtdräkt inte tillåtet. Båda reglerna är av hälsoskäl.

Även våtdräkter med korta ärmar/ben räknas som våtdräkter och får alltså användas om det är obligatorisk våtdräkt.

Väskförvaring

När du placerat ut dina tävlingsprylar vid din plats ska du ta med dig din väska ut från växlingsområdet. Du får inte lämna något annat än tävlingskläder, skor, hjälm och nummerlapp vid din cykel. Väskor och egna lådor är inte tillåtet. Lämna in din väska i vårt väsktält och se till att märka den. Behåll simglasögon, badmössa, öronproppar och våtdräkt.

Ålder - Finns det någon åldersgräns för att delta?
För olympisk distans måste du under året fylla minst 18 år.
För sprint måste du under året fylla minst 16 år.

Undrar du något annat? Hör av dig till oss på This is a mailto link så hjälper vi dig.

Uppdaterad: 19 JUL 2016 18:24 Skribent: Therése Oskarsson


Följ oss för senaste nytt!Titelpartner
 
 

danske-invest-logo


Huvudpartners
 ai5a96UPkTTyzcR3xPGV
scandic_200

Evenemangspartner

Umara-Logo-Color


Samarbetspartner

umeå.-mer-triathlon_2rader


Arrangörer

Swedish_Triathlon_Eng_svart_sign


loggastockePostadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: This is a mailto link

Se all info